Töltés...

 

1. Mindkét kar megszúrásra kerül? - Nem, csak az egyik, mivel egy tűn keresztül zárt rendszerben vesszük le a vért és adjuk vissza a feretizált vért.


2. Káros-e az egészségre? - Nem, a vérplazma kb. 90%-a víz, amit megfelelő folyadékbevitellel pótolni lehet, a maradék kb. 10%-ban pedig fehérjéket, ionokat, nyomelemeket, vitaminokat, zsírt, bomlástermékeket és egyéb szerves vegyületeket tartalmaz. A beavatkozás során a vér csak egyszer használatos, steril eszközökkel érintkezik.


3. Káros-e hosszú távon? - Nem. A folyadékvesztést megfelelő folyadékbevitellel rövid időn belül pótolni lehet, a fehérjék, nyomelemek, vitaminok, tápanyagok és egyéb szerves vegyületek pedig étkezéssel néhány napon belül pótlódnak.


4. Más vérével érintkezik-e a vérem? - Nem. A beavatkozás során a vér csak egyszer használatos steril eszközökkel érintkezik.


5. A plazmából készült gyógyszereket magyar betegek kapják meg? - Az itt levett plazmából magyar betegek számára készítenek gyógyszereket.


6. A betegek ingyenes kapják meg ezeket a gyógyszereket? - Igen, TB által 100%-ban támogatott gyógyszerek.


7. Évente 45 plazmaadás lehetséges? - 365 nap alatt maximum 45 adás lehetséges. Ez természetesen nem kötelező, viszont ha rövidebb idő alatt történik meg a 45 adás, az egy év elteltéig szünetet kell tartani.


8. Kutatás folyik-e a központban? - A Plazmaszolgálat magyarországi központjaiban csak a vérplazma levétele zajlik.


9. Időpontot hogyan lehetséges lemondani? - Telefonon vagy személyesen foglalt időpontot a 06-80/100-123-as ingyenesen hívható zöldszámon lehetséges lemondani vagy módosítani, online foglalt időpontot pedig az online foglalási rendszerben.


10. A gyógyszerszedés befolyásolja-e a plazmaadást? - Fogamzásgátló szedése nem befolyásolja a plazmaadást, ha legalább 3 órával korábban került bevételre. A rendszeresen szedett gyógyszerek egyéni orvosi elbírálás alá esnek. Amennyiben konkrét gyógyszerrel/betegséggel kapcsolatos kérdésed van, itt felteheted, vagy a 06-80/100-123-as zöldszámunkon kérhetsz orvosainktól konzultációt. Antibiotikum, antivirális vagy gombaellenes szer szedése esetén az utolsó tabletta, kenőcs, kúp, stb. használata után egy héttel később lehet először plazmát adni.


11. Betegségek befolyásolják-e a plazmaadást? - Magas vérnyomás, asthma, allergia, stb. gyógyszeres kezelése befolyásolhatják a plazmaadást, a lista nagyon hosszú, ezért minden esetben egyéni orvosi elbírálás történik.


12. Mivel lehet helyettesíteni a kötelező igazolványokat (TAJ kártya, szem. ig., lakcím kártya)?Személyi igazolvány: magyar útlevél, jogosítvány, diákigazolvány,  TAJ kártya: EU egészségbiztosítási kártya vagy igazolás EU-s betegbiztosításról,  Lakcím kártya: hivatalos dokumentum, amely igazolja a magyar lakcímet, pl. tartózkodási engedély, kollégiumi igazolás, stb.


13. Kozmetikai tetoválás is tetoválásnak számít-e? - Igen, 6 hónappal a tetoválás elkészülte után lehetséges a plazmaadás.


14. Alkoholfogyasztás hogyan befolyásolja a plazmaadást? - Plazmaadás előtt 24-36 órával tilos alkoholt fogyasztani.


15. Ha meg vagyok fázva, mehetek-e alkalmassági vizsgálatra vagy plazmaadásra? - Nem, tünetmentességtől számított egy hét múlva jöhetsz hozzánk akár alkalmassági vizsgálatra, akár plazmaadásra.


16. Mikor kell új alkalmassági vizsgálatot csinálni? - Csak abban az esetben kell új alkalmassági vizsgálatot csinálni, ha 2 plazmaadás között több, mint 6 hónap telik el.


17. Sportolhatok-e a plazmaadás előtt és után? - A plazmaadás napján nem javasoljuk a megerőltető fizikai munkát vagy sportot.


18. Miért baj az, ha csökken a vérlemezke (thrombocyta) szám? A plazmaadást nem befolyásolja a vérlemezke szám, ha normál tartományon belül helyezkedik el. Egyéb esetben orvosi konzultáció történik.


19. Miért baj az, ha lecsökken a fehérje vagy immunglobulin szint? - Plazmaadás során a plazmában található fehérjék is levételre kerülnek, így ezeket fokozottan szükséges pótolni, hogy szintjük a normál tartományban maradjon. Minden 5. alkalommal a fehérje és immunglobulin szinteket ellenőrizzük, és a laborértékek alapján állítják be orvosaink egyénre szabva az optimális plazmaadási időközöket.


20. Miért kell sok fehérjét fogyasztani, ha plazmát szeretnék adni? - Plazmaadás során a plazmában található fehérjék is levételre kerülnek, így ezeket fokozottan szükséges pótolni, hogy szintjük a normál tartományban maradjon. Minden 5. alkalommal a fehérje és immunglobulin szinteket ellenőrizzük, és a laborértékek alapján állítják be orvosaink egyénre szabva az optimális plazmaadási időközöket.


21. Miért nem jöhetek 2 naponta plazmát adni? - Plazmaadás során a plazmában található fehérjék is levételre kerülnek, így ezeket fokozottan szükséges pótolni, hogy szintjük a normál tartományban maradjon. Minden 5. alkalommal a fehérje és immunglobulin szinteket ellenőrizzük, és a laborértékek alapján állítják be orvosaink egyénre szabva az optimális plazmaadási időközöket.


22. Miért lehetek rosszul a plazmaadás közben? - Számos oka lehet, de a főbb problémák a következők: elégtelen folyadékfogyasztás, fáradtság, éhgyomorral történő érkezés és pszichés okok.


23. Mi az a „lipaemiás” plazma? - Minden plazma tartalmaz bizonyos mennyiségű zsírt. Viszont ha a plazma zsírtartalma fokozott, akkor beszélünk zsíros, vagyis „lipaemiás” plazmáról. Ezért azt javasoljuk, hogy plazmaadás előtt legalább 24-36 órával kerüld a zsíros ételeket.


24. A dohányzás hogyan befolyásolja a plazmaadást? - Nem befolyásolja, viszont arra kérünk, hogy tiszta ruhában, igényes, ápolt külsővel gyere el hozzánk plazmát adni.


25. Mi a különbség a plazmaadás és a véradás között? - Véradás során a vér egésze kerül levételre, míg plazmaadás közben plazmaferezis történik, vagyis a vérplazma egy része kerül csak levételre, a többi az alakos elemekkel (vörösvértest, fehérvérsejt, vérlemezke) együtt visszaadásra kerül.


26. Mire használható fel a vérplazma? - Életmentő gyógyszerek készülnek belőle, vagyis égés, transzplantáció, vérzékenység, autoimmun betegségek, stb. kezelésében használhatóak.


27. Mit jelent a hemophilia? - Vérzékenység. A hemophilia egy örökölt betegség, amely bizonyos véralvadási faktorok részleges vagy teljes hiányával jár, ezért a véralvadás folyamata zavart szenved.


28. A vér hány százaléka vérplazma? - Kb. 55%.

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!